Biografie
BiografieJG

Informatie

Jeroen Guliker
(Haarlem, 1966)

Contact:
info@jeroenguliker.nl

Boeken:
2008 Zeven vrouwen later
2009 Harde noten
2011 Verborgen vrucht
2013 Havana
2015 Niet voor tere zieltjes 1
2016 Niet voor tere zieltjes 2
2021 Stille dagen

Biografie

Jeroen Guliker (Haarlem, 1966) is een Nederlandse schrijver van thrillers, spannende romans, columns en korte verhalen. Na ruim twintig jaar actief te zijn geweest in de evenementenbranche, besloot hij in 2007 het roer radicaal om te gooien en voor het fulltime schrijverschap te kiezen.

‘Het is allemaal de schuld van een verhuisdoos vol jarenlang opgespaarde aantekeningen,’ aldus Guliker. Een kennis nam de doos mee naar huis, las de volgeschreven bierviltjes en schriftjes en kwam na een week met de mededeling dat het zonde zou zijn om al die verhalen en anekdotes te laten vergelen op een stoffige zolder. Een jaar later kwam ‘Zeven vrouwen later’ uit. Zelf noemt Guliker zijn eerste boek ‘een goed gelukte kwajongensstreek’, een baldadige uitspatting die uiteindelijk wél de basis zou leggen voor zijn schrijversbestaan.
Inmiddels staat de teller op zeven boeken. Na de roman ‘Harde noten’ (2009) werd zijn thriller ‘Verborgen vrucht’ (2011) door Crimezone.nl genomineerd voor de Crimezone Thriller Award als thrillerdebuut van het jaar.
In 2013 verscheen de thriller ‘Havana’ die werd opgevolgd door twee bundels met columns en korte verhalen (2015/2016). Onder het motto ‘Niet voor tere zieltjes’ maakt de lezer kennis met de soms harde, maar ook emotionele, dan weer hilarische kant van de schrijver. Zijn columns zijn kritisch, soms venijnig, maar altijd voorzien van een flinke portie onderkoelde humor. In 2021 verschijnt ‘Stille dagen’ zijn vierde thriller.
Guliker neemt in geen van zijn boeken een blad voor de mond. Zijn rauwe en directe stijl van schrijven kenmerkt zich door snelheid en modern toegankelijk taalgebruik.

X

X

0